Ria
Zoals Ria, die besloot om haar eigen woning gelijkvloers in te richten zodat ze er langer kan blijven wonen.
- Ria, 68 jaar, woont in ‘t Ven met haar man
- 4 kinderen en 4 kleinkinderen
- Gepensioneerd, voorheen werkzaam in de zorg
Wanneer bent u gaan nadenken over ‘later’?
“Eigenlijk al best vroeg, rond mijn veertigste. Toen vroeg ik mij af hoe het leven eruit zou zien als ik wat ouder word. Toen onze kinderen de deur uitgingen dacht ik: ‘Wat wil ik nu met mijn leven gaan doen?’ Mijn werk in de zorg vroeg fysiek veel van me. Ik verwachtte dat ik dat op de lange termijn niet zou volhouden. Daarom besloot ik om een managementopleiding te volgen. Zo kon ik de laatste jaren van mijn werkende leven als leidinggevende aan de slag. Dat deed ik met veel plezier!”
Waarom vindt u het belangrijk om na te denken over uw leven als senior?
“Ik vind het belangrijk om goed na te denken over de toekomst. Ik ben nu erg actief, maar dat kan zomaar veranderen. Ik kom zelf uit de zorgsector. Dus ik weet goed waar je allemaal over moet nadenken. En ik weet óók dat je zorg niet meer als iets vanzelfsprekends kan zien. Ook al hebben we de zorg in Nederland echt heel goed voor elkaar hoor.
Daar kwam ik vooral achter toen ik mantelzorger was voor mijn blinde en demente moeder. Ik vond het fijn om dat samen met mijn broer, zussen en zorgverleners voor haar te kunnen doen. Maar ja, ik had er ook de tijd voor. Ik weet dat onze kinderen straks graag voor ons willen zorgen. Maar ik weet niet of dat ook echt gaat lukken. Want ze wonen ver weg, hebben drukke banen of hebben jonge kinderen.”
Na gesprekken met onze kinderen, een makelaar, financieel adviseur en architect besloten we om ons eigen huis te verbouwen.
Hoe bereidt u zich nu concreet voor op het ouder worden?
“We waren al een tijd aan het nadenken over hoe we het huis konden klaarmaken voor de toekomst. We hebben van alles besproken. Van verhuizen naar de stad tot een kleiner huis in onze eigen tuin bouwen. Maar we wilden niet te klein wonen, een tuin houden én gelijkvloers wonen. Het was moeilijk om een ander huis te vinden dat aan al die wensen voldeed.
We voerden gesprekken met onze kinderen, een makelaar, financieel adviseur en architect. En we besloten om ons eigen huis te verbouwen. Mijn man en ik vinden klussen erg leuk. Dat hielp mee bij de keuze voor verbouwen. Anderhalf jaar geleden maakten we het huis gelijkvloers, inclusief een rolstoelvriendelijke slaapkamer en badkamer. De deuren maakten we hoog en breed zodat er eventueel een bed doorheen kan. Daarnaast hebben we alles zo ingericht dat het gemakkelijk schoon te houden is. De eerste verdieping gebruiken we alleen als onze kinderen en kleinkinderen komen logeren.”
Win-win: we besparen nu ook op onze energiekosten.
Hoe vond u het om hiermee bezig te zijn?
“Mijn man en ik vinden het leuk om bezig te zijn. We hebben veel zelf gedaan tijdens de verbouwing. Ik ben blij dat we dankzij deze keuze de komende jaren op deze plek kunnen blijven wonen. In een moderne woning én met onze fijne tuin. Bovendien besparen we energiekosten dankzij de nieuwe warmtepomp.”
Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wat zou u anderen willen meegeven die ook bezig zijn met hun woonsituatie?
“Vooral dat je je niet te druk moet maken. Je weet nooit hoe het leven loopt. Je kunt niet alles tot in de puntjes regelen. Maar ik denk wel dat het belangrijk is om op tijd over je woonsituatie na te denken. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ga er niet vanuit dat het allemaal wel geregeld wordt. Maar je hoeft het ook niet alleen te doen, er zijn genoeg plekken om hulp te vragen.”